200.000 euro voor openbare computerruimtes in Brussel

Bianca Debaets: “Digitale kloof aanpakken door toegang tot internet en ICT voor iedereen”

Woensdag 21 februari 2018 — Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets kondigt aan dat ze in 2018 100.000 euro investeert in nieuw materiaal voor de vernieuwde openbare computerruimtes in Brussel. In de gemeente Koekelberg wordt voor het eerst zo’n openbare computerruimte geopend. Ook in 2017 ging al 100.000 euro naar de inrichting en vernieuwing van bestaande openbare computerruimtes. In een openbare computerruimte (OCR) kunnen burgers kosteloos gebruikmaken van moderne ICT hulpmiddelen. Gemeenten kunnen de ruimten ook gebruiken om basiscursussen ICT aan te bieden. De OCR’s zijn een cruciaal onderdeel van de strategie van de Brusselse regering om de digitale kloof aan te pakken.

Toegang tot het Internet en kunnen beschikken over performant ICT materiaal is een basisbehoefte geworden in onze samenleving. Toch gaapt er voor veel Brusselaars nog een digitale kloof. Ik wil samen met het CIBG die digitale kloof aanpakken. We voorzien meer openbare computerruimtes en met beter materiaal dan vroeger. En we breiden stelselmatig de internetverbinding wifi.brussels uit waardoor je overal in het gewest kosteloos op het internet kan”, vertelt Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets.     

Samen met het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) werd een actieplan opgesteld waarbij elk jaar 4 openbare computerruimtes (OCR’s) uitgerust worden met nieuw materiaal. In 2017 werden de OCR’s van Evere, Sint-Joost-ten-Node, Koekelberg en Sint-Lambrechts-Woluwe aangepakt. In Koekelberg gaat het om een gloednieuwe OCR. In 2018 staan Sint-Gillis, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Agatha-Berchem op de planning. De locaties van alle OCR’s zijn te vinden op http://be.brussels/gratis-brussel/internet/ruimtes

Op vraag van Bianca Debaets heeft het CIBG de Université Catholique de Louvain (UCL) gevraagd om een onderzoek te voeren naar de digitale kwetsbaarheid van de Brusselaars. Uit de eerste resultaten blijkt dat er een digitale kloof door het Brussels gewest loopt. Inwoners uit de kanaalgemeenten zijn het minst digitaal gevormd. Uit de studie blijkt ook dat vrouwen boven de 65 jaar een specifieke digitale kwetsbaarheid vertonen. De onderzoekers geven ook aan dat er van overheidswege voldoende maatregelen genomen worden om de digitale kloof aan te pakken. Maar de bekendmaking van die maatregelen kan nog beter.

Met de resultaten van de studie in het achterhoofd schrijf ik een projectoproep uit. Ik roep verenigingen op om projecten te ontwikkelen die de digitale kloof in Brussel aanpakken. Ik geloof dat de overheid en het middenveld moeten samenwerken om dit maatschappelijk probleem te counteren”, aldus nog Bianca Debaets.

Verenigingen kunnen projecten indienen tot 30 maart 2018. Het totaalbedrag dat uitgetrokken is voor de projecten bedraagt 250.000 euro. Meer informatie over de oproep op http://overheidsdienst.brussels/inclusion-digitale-inclusie/

 

Perscontacten :Woordvoerder Bianca Debaets : Eric Laureys, 0489 933 325, elaureys@gov.brussels
Woordvoerder CIBG: Tony De Coux, 0499 96 64 59, tdecoux@cibg.brussels

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets