2de ‘Brusselse Dag van de Motorrijder’ op zondag 25 maart

In 2017 werden 550 letselongevallen geregistreerd waarbij motorrijders betrokken waren

Zondag 18 maart 2018 — Het begin van de lente betekent traditioneel gezien ook de start van het motorseizoen en op 25 maart zal de tweede “Brusselse Dag van de Motorrijder” georganiseerd worden op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. Brussel Mobiliteit en de vzw Via Secura verzorgen de organisatie.  Het gratis evenement richt zich tot beginnende, ervaren en eveneens toekomstige motorrijders. De bedoeling is om hen waardevolle tips te geven bij de start van het nieuwe motorseizoen, een periode waarin er jaarlijks veel ongevallen te betreuren zijn.  De activiteiten zullen plaatsvinden in het “Huis van de Verkeersveiligheid.”

Veel liefhebbers, die hun voertuig vaak in de garage laten staan tijdens de winter, halen vanaf eind maart hun motorfiets terug boven en genieten van het aangenamer weer.  Een opfrissing van de veiligheidsvoorschriften is dan meer dan welkom om mogelijke gevaren of ongevallen te vermijden, zelfs voor doorwinterde motorrijders. Vandaar het idee om voor het tweede jaar op rij deze “Brusselse Dag van de Motorrijder” te organiseren.

“Het is belangrijk dat motorrijders zich welkom voelen in het Brussels Gewest.  Desondanks schuilen er bijzondere valkuilen in de stedelijke context en daarom is het goed om waardevolle raad mee te geven.  Bovendien worden de meeste ongevallen met motorrijders veroorzaakt in de periode eind maart - begin april.  Dit is namelijk het moment waarop de meeste mensen weer met de motor rijden.  Naar aanleiding van deze ‘Brusselse Dag van de Motorrijder’ zullen experts aanwezig zijn om   motorrijders en toekomstige motorrijders te begeleiden”, zegt Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid.

Op het programma staan onder andere: informatiesessies, bijvoorbeeld rond het rijbewijs; een opfrissing van de rijvaardigheden; een gratis nazicht van het motorvoertuig; een testparcours of een rijsimulator. Deskundigen van het RACB, GOCA en de vzw Via Secura zullen aanwezig zijn om de deelnemers met de grootste zorg te begeleiden.

Inschrijven voor het evenement van 25 maart is gratis.  Alle nuttige informatie is te vinden op :

In 2017 registreerden we in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in totaal 550 letselongevallen  waarbij een motorrijder betrokken was. Dit cijfer is de laatste jaren stabiel gebleven, maar er vielen toch vier dodelijke slachtoffers. Er moet eveneens vermeld worden dat in vergelijking met de twee andere Gewesten, de Brusselse motorrijders redelijk jong zijn. Ongeveer 40 % is jonger dan 40.

 

Woordvoerder Bianca Debaets : Eric Laureys – elaureys@gov.brussels 0489 933 325

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets