500 Brusselaars lanceren “Ping if you care”

Fietsers geven zelf aan waar verkeersveiligheid beter kan

Woensdag 31 mei 2017 — Op woensdag 31 mei overhandigde Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets de allereerste pinger aan een Brusselse fietser. Een pinger is een drukknop voorzien van bluetoothtechnologie waarmee fietsers heel eenvoudig kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen in het Brusselse verkeer. In een eerste fase helpen meer dan 500 Brusselse fietsers mee als vrijwilliger aan Ping if you care. Dat zal uiteindelijk een kaart van Brussel opleveren met locaties waar fietsers zich onveilig voelen in het Brusselse verkeer. De campagne wordt gecoördineerd door vzw Mobiel 21 en maakt gebruik van de app Bike Citizens. 

Het doel van Ping if you care is om conflicten en onveilige situaties voor fietsers in het Brussels gewest te identificeren, te verzamelen en te visualiseren. Dit kan gaan over problemen met de verkeerstromen maar ook over gevaarlijk gedrag in het verkeer. Door een simpele druk op de knop, bevestigd aan het stuur of aan de kledij, stuurt de fietser een ping-signaal naar de app op de smartphone. Met behulp van GPS op de smartphone wordt de exacte locatie van de ping bewaard. Aan het einde van de rit kan de gebruiker feedback geven bij de geplaatste pings om indien nodig extra toelichting te geven.

« De pinger is een slimme en eenvoudige manier om te weten te komen hoe fietsers de verkeersveiligheid in Brussel ervaren. Die informatie is cruciaal om juiste beleidsbeslissingen te nemen over waar we moeten ingrijpen op het vlak van verkeersveiligheid of handhavingsbeleid in samenwerking met de politie. Ik ben dan ook blij dat we heel snel meer dan 500 Brusselaars bereid vonden om mee te werken aan Ping if you care. Samen maken we zo van Brussel een aangenamere fietsstad »

Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets.

« Met dit project willen we de ervaring van fietsers in de stad meenemen om de stad aangenamer en veiliger te maken. Een belangrijk element om van Brussel een fietsvriendelijke stad te maken met hulp van de fietsers zelf », zegt Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet.

Voor de eerste fase van Ping if you care werden 540 fietsers in het Brussels Gewest geselecteerd. Zij starten met pingen vanaf 31 mei. In augustus start een tweede fase van Ping if you care, waarin 500 bijkomende pingers ter beschikking worden gesteld. Aanmelden voor deze tweede fase kan nog steeds via http://pingifyoucare.brussels/

De conclusies van alle verzamelde gegevens zijn naar verwachting tegen het einde van dit jaar klaar. Tussentijds kunnen de gepingde plaatsen en andere statistieken bekeken worden op de website http://pingifyoucare.brussels/

Bekijk hier welke type van situaties in aanmerking komen http://pingifyoucare.brussels/nl/wat-kun-je-pingen/

 

Eric Laureys Woordvoerder Bianca Debaets