Aantal crècheplaatsen x5 in Sint-Joost-ten-Node

Nieuw kinderdagverblijf ‘De Speelboom officieel geopend

VGC-collegelid voor Gezin Bianca Debaets opende donderdagnamiddag officieel het nieuwe kinderdagverblijf De Speelboom in de Koningsstraat in Sint-Joost-ten-Node. Het biedt plaats aan 30 kindjes. De komende weken openen nog twee nieuwe crèches de deuren in de gemeente. Het Nederlandstalige crècheaanbod vervijfvoudigt in Sint-Joost-ten-Node door deze verschillende capaciteitsuitbreidingen.

De Speelboom wordt georganiseerd door vzw Familiehulp die reeds 7 kinderdagverblijven uitbaat in Vlaanderen. De crèche in Sint-Joost-ten-Node is ondergebracht op het gelijkvloers van een statig herenhuis in de Koningsstraat 306.

Het Nederlandstalige crècheaanbod in Sint-Joost-ten-Node verhoogt fors door 3 verschillende nieuwe crèches die deze winter de deuren openen. Bij het begin van deze legislatuur telde Sint-Joost 30 kindplaatsen of een dekkingsgraad (berekend op de Brusselnorm) van 7,3%. Wanneer de 3 nieuwe crèches vol met baby’s en peuters zullen zitten, telt Sint-Joost 163 kindplaatsen en stijgt de dekkingsgraad tot 45%. Het gaat met andere woorden om een ruime vervijfvoudiging van de opvangcapaciteit. Dit zijn stuk voor stuk door de overheid gesubsidieerde plaatsjes, waar ouders een bijdrage betalen op basis van hun inkomen.

  • De Speelboom, Koningsstraat 306, 30 kindplaatsen
  • Gemeentelijk kinderdagverblijf Madeliefje, Liedekerkestraat 65-67,
    24 kindplaatsen (reeds open, datum officiële opening volgt)
  • Babilou Madou, Liefdadigheidsstraat 13, 78 kindplaatsen (reeds deels open met 36 kindplaatsen, officiële opening op 23 januari 2019)

 “Sint-Joost is een van de jongste gemeenten van Brussel. Het aantal geboorten stijgt er fors en dat zal de komende jaren zo blijven. Meer dan 1 op 5 kinderen wordt er door alleen een mama of papa opgevoed. Onze kinderdagverblijven maken voor die ouders letterlijk het verschil. De grote investeringen in Sint-Joost passen in een lange rij waarbij we ervoor zorgen dat de Brusselaars meer goede en betaalbare kinderopvang aangeboden krijgen”, aldus VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets.

Alle plaatsjes in De Speelboom zijn inkomensgerelateerd. In dat systeem financiert de overheid de crèche, ouders betalen een bijdrage naargelang hun inkomen. 

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeerde 500.000 euro in de verbouwing van een bestaand herenhuis tot een nieuwe crèche.

Ouders die hun kindje willen inschrijven in de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel kunnen terecht bij het Lokaal Loket Kinderopvang op www.kinderopvanginbrussel.be Het Lokaal Loket Kinderopvang maakt inschrijven eenvoudiger. Eén keer centraal  en online inschrijven volstaat. Daardoor zal de verdeling van de beschikbare plaatsen vlotter en transparanter verlopen.

 

 

Bijlage: enkele foto’s van het nieuwe gebouw

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels – 0489 933 325

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel