“Alle racisten zijn hetzelfde”

Spraakmakende campagne roept Brusselaars op zich uit te spreken tegen racisme

Staatssecretaris Bianca Debaets lanceert vandaag samen met stand up comedians Erhan Demirci en Kody een spraakmakende campagne tegen racisme. Door treffende clichés en stigma’s om te draaien, wil de campagne het gesprek los maken over domeinen waar racisme en discriminatie het meest voorkomen: haat op het internet, de arbeidsmarkt en toegang tot goederen en diensten (bv. verhuren van woningen, toegang tot discotheken, cafés,…)1.

Het Brussels Gewest verstrengde onlangs haar antidiscriminatie-ordonnantie en gaat praktijktesten invoeren tegen discriminatie. Maar, zo zegt Bianca Debaets, dat is niet genoeg. “We moeten ook het maatschappelijk debat durven opentrekken. In Brussel leven meer dan 170 nationaliteiten samen, dat is niet altijd eenvoudig. Racisme is van alle tijden en gebeurt in alle richtingen. Het kan een blanke Belg tegenover Maghrebijnse Brusselaars zijn, of een  Maghrebijnse Brusselaar tegenover  zwarte Brusselaars, of een zwarte Brusselaar tegenover mensen van Aziatische origine.”

Wat is het doel van de campagne?  Bianca Debaets: “We willen met deze campagne een spiegel voor houden aan iedereen die zich aan racistische of xenofobe denkbeelden waagt. Elk mens is anders. Het heeft geen zin om in stigmatiserende stereotypes of veralgemeningen te denken. Wie alle mensen van één gemeenschap over dezelfde kam scheert, stigmatiseert. Zo willen we zelf nooit gereduceerd worden. En toch gebeurt het. ”

De campagne gaat gepaard met sketches en komische voxpops van Kody en Erhan Demirci, die ook op de clichés inspelen en mensen doen nadenken over vooroordelen en veralgemeningen. Debaets: “Racisme moet je niet alleen bestrijden met repressie en preventie. Ook met humor. Humor doet ons nadenken over clichés en vooroordelen, die iedereens wel eens gebruikt. Maar als je racistische clichés gebruikt, mogen andere mensen je daarop aanspreken. En als je ernaar handelt, kan men klacht indienen.”

De campagne loopt samen met een aantal acties van het brede Brusselse middenveld: vakbondsacties rond racisme op de werkvloer, de lancering van een spel tegen racisme door de Federatie Marokkaanse en mondiale democratische organisaties, diversiteitsvorming door de joodse gemeenschap en nog veel meer.

Filmpje Erhan Demirci hier te downloaden: https://we.tl/NYTVaSL0zC 

Meer info: https://www.reageer-op-racisme.brussels/ 

 

Woordvoerder: Eric Laureys, 0489/93 33 25, elaureys@gov.brussels

 

1. Bij Unia gaan 25% van de dossiers over discriminatie bij media (‘aanzetten tot haat’), 24% over pesterijen op de werkvloer (met discriminatoir karakter), en nog eens 24% over de toegang tot goederen en diensten (weigeringen of beledigingen in winkels, ontzegging van toegang tot discotheek etc.) 

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel