Bianca Debaets geeft fietsbrigades duwtje in de rug

1,2 miljoen euro o.a. voor fietsmateriaal in 6 Brusselse politiezones

Brussels staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets wil het aantal agenten op de fiets in Brussel doen toenemen. Op haar initiatief keurde de Brusselse regering een subsidie goed van 1,2 miljoen euro aan de 6 Brusselse politiezones waarmee fietsen en extra controlemateriaal aangeschaft kunnen worden.  Alles bij elkaar zullen 60 fietsen aangekocht worden, verlichting, fietskledij, laadstations voor elektrische fietsen en extra controlemateriaal. Dankzij de fietsbrigades is de Brusselse politie meer aanspreekbaar, kunnen ze beter interveniëren in voetgangersgebieden en treden ze vaker op tegen blokkeringen van het fietspad of de rijstroken voorbehouden aan het openbaar vervoer.

De Brusselse regering ondersteunt de Brusselse politie zodat die meer en modernere snelheidscontroles kan uitvoeren. Daarnaast wil de regering ook de politie aanmoedigen om fietsbrigades uit te bouwen die vooral fietsers, voetgangers, gebruikers van het openbaar vervoer en andere zachte weggebruikers beschermen.

 « Met deze middelen kunnen alle politiezones in Brussel een fietsbrigade opstarten of uitbreiden », vertelt staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets. « Agenten op de fiets kunnen snel en doeltreffend optreden tegen heel wat inbreuken die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Net als snelheidsovertredingen is het parkeren op fietspad, stoep of busbaan onaanvaardbaar en gevaarlijk voor andere weggebruikers. Jammer genoeg denken sommige chauffeurs dat zij meer mogen dan anderen. Een boete moet hen op andere gedachten brengen ».

De politiezones zullen met de ondersteuning fietsen, elektrische fietsen en speedelecs aankopen. Daarbij hoort ook speciaal fietsmateriaal op maat van de politie. Het aantal processen-verbaal opgesteld door agenten op de fiets stijgt fors de laatste jaren. In 2017 schreven de bikers van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene meer dan 40.000 boetes uit.

De politiezone Zuid zal dankzij de gewestelijke steun voor het eerst een fietsbrigade opstarten. Andere zones breiden hun fietsbrigades uit.

De middelen voor de subsidies zijn afkomstig uit het Brussels Verkeersveiligheidsfonds dat gespijsd wordt door alle in Brussel geïnde verkeersboetes. Op initiatief van Bianca Debaets ontvangen de Brusselse politiezones al voor het derde jaar op rij specifieke middelen om de verkeersveiligheid te verhogen. In totaal gaat het om 4,4 miljoen euro.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels  0489 933 325
 

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel