Brussel stuurt noodhulp naar Sulawesi

80.000 euro via het consortium 12-12

De Brusselse regering heeft beslist, op voordracht van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets, een bedrag van 80.000 euro toe te kennen voor noodhulp in Sulawesi (Indonesië), dat recent getroffen werd door een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami. De tsunami en de aardbeving veroorzaakten tot nu toe 1948 doden, 2500 gewonden en meer dan 70.000 mensen zijn op de vlucht.

Hele dorpen in de streek zijn van de kaart geveegd en massagraven geworden. Bij de overlevenden, waaronder duizenden kinderen, is er nog steeds een grote behoefte aan medische hulp, sanitair, drinkbaar water en een dak boven het hoofd. De Verenigde Naties riepen al op om Indonesië te steunen en te helpen bij deze humanitaire ramp.

Het Brussels Gewest maakt 80.000 euro vrij om die eerste hulp te investeren. Staatssecretaris Debaets: “Niemand kan onbewogen blijven bij die dramatische beelden van gezinnen die hun hele hebben en houden zijn verloren, door de kracht van de natuur. Ik ben dan ook erg blij dat mijn collega’s direct bereid waren om een bedrag vrij te maken voor deze ongelofelijk hard getroffen regio. Zo kunnen we mensenlevens redden en bouwen we mee aan een basis waarmee de slachtoffers langzaam maar zeker hun leven kunnen heropbouwen.”

De financiële steun zal gestort worden op de gezamenlijke rekening van het consortium BE19 0000 0000 1212.

Pers: Eric Laureys, elaureys@gov.brussels , 0489/93.33.25

 

Noot voor de redactie: het consortium 12-12 heeft een fondsenwervingscampagne gelanceerd om de humanitaire ramp in Indonesië aan te pakken.

Het consortium is een platform dat de 7 belangrijkste Belgische ngo’s die actief zijn op het gebied van humanitaire noodhulp samenbrengt: Caritas International, het Rode-Kruis Vlaanderen, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit, Plan International België en Unicef België. Bij een ramp of humanitaire crisis organiseert het consortium een fondsenwerving. Hierdoor kunnen de NGO-leden de hulpverlening aan de bevolking in de getroffen gebieden maximaliseren.

De betrokken NGO’s bereiden zich voor om de slachtoffers te helpen. Ze starten hulpprogramma’s op met medische, sanitaire en psychosociale bijstand, drinkbaar water en bescherming van kwetsbare groepen zoals kinderen.

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel