Brussels gewest voert sticker in ‘Red onze dieren aub’

Meer aandacht voor het redden van huisdieren bij brand

Vrijdag 6 oktober 2017 — De Brusselse Staatssecretarissen bevoegd voor Dierenwelzijn en Brandbestrijding – Bianca Debaets en Cécile Jodogne – laten een waarschuwingssticker ontwikkelen waarmee mensen kunnen aangeven dat er zich huisdieren binnen bevinden. Op die manier weet de brandweer dat bij een interventie niet enkel de mensen in het huis maar ook de aanwezige dieren gered moeten worden. Daarbij vertonen dieren vaak onvoorspelbaar gedrag bij een brand. Het is daarom goed dat de brandweerlieden op de hoogte zijn of en welke dieren er in het huis aanwezig zijn.

Schattingen geven aan dat het Brussels gewest momenteel zo’n 141.000 katten en 80.000 honden telt. Daar moeten uiteraard ook de vele andere types huisdieren bijgeteld worden.

« Huisdieren maken voor tienduizenden Brusselaars integraal deel uit van het gezin. En ook bij talloze andere mensen voorkomt een huisdier verdere vereenzaming. Voor iedereen die een huisdier heeft zal de sticker extra gemoedsrust brengen. Stel dat er iets gebeurt, zijn de kansen op overleven van het dier groter. Met dit initiatief zet Brussel opnieuw een stap naar een gewest waar aandacht voor dieren serieus genomen wordt », vertelt Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets.

De Brusselse brandweer heeft te kennen gegeven mee te willen werken aan de ontwikkeling van zo’n type zelfklever.

« Het spreekt voor zich dat de belangrijkste focus van de brandweer ligt op het redden van mensenlevens en het beperken van de materiële schade. Maar tegelijk willen we ook de huisdieren niet uit het oog verliezen. Met de sticker breiden we de bestaande procedures rond dieren uit om bij toekomstige interventies ook dierenlevens te kunnen redden », vult Brussels Staatssecretaris voor Brandbestrijding Cécile Jodogne aan.

De sticker ‘Red onze dieren aub’ heeft reeds elders zijn nut bewezen. In West-Vlaanderen (brandweerzone Westhoek) gebruikt men de zelfklever al.

De sticker wordt momenteel ontwikkeld en zal begin 2018 beschikbaar zijn.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels  0489 933 325
Woordvoerder Cécile Jodogne : Jérôme De Mot – jdemot@gov.brussels 0475 764 793

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets