Brusselse gezinnen helpen minderjarige asielzoekers via pleegzorg

Aantal kandidaat-opvanggezinnen voor pleegzorg verdrievoudigd

Vrijdag 23 juni 2017 — Het College van de Vlaams Gemeenschapscommissie trekt op initiatief van Collegelid voor Gezondheid Bianca Debaets 45.000 euro uit voor de verdere ondersteuning van kandidaat-pleeggezinnen in Brussel. De organisatie Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel legde vorig reeds een succesvol parcours af. Door een nieuwe aanpak is het aantal kandidaat-pleeggezinnen in Brussel op korte tijd verdrievoudigd. Ook het aantal kandidaat-pleeggezinnen met een buitenlandse achtergrond stijgt fors. 

Een opvangcentrum of een pleeggezin; voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen is het uiteraard een wereld van verschil. Toch bleek het niet vanzelfsprekend om in Brussel voldoende kandidaat-pleeggezinnen te vinden. Ik ben dan ook heel blij dat we nu samen met Pleegzorg Brussel de juiste formule te pakken hebben. Het aantal kandidaat pleeggezinnen verdrievoudigde. Ik wens al die gezinnen oprecht te bedanken voor het engagement dat ze willen opnemen. Ze gebruiken de kracht van hun eigen gezin om een kind te helpen. Dat verdient respect”, aldus VGC-Collegelid voor Gezondheid Bianca Debaets.

Het aantal geïnteresseerde gezinnen voor pleegzorg nam toe de afgelopen maanden. In de afgelopen 10 maanden werden 62 kandidaat-gezinnen gescreend. Voor de zomer van 2016 ging dat slechts om 16 kandidaat-gezinnen.

Ook het aantal effectieve plaatsingen van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in een pleeggezin nam toe: van 7 voor de zomer van 2016 tot 33 in de afgelopen 10 maanden.

Dankzij een eerdere VGC-subsidie werkte Pleegzorg Brussel aan laagdrempelige en op maat gesneden aanpak uit om kandidaat-pleeggezinnen op te sporen. Op diverse evenementen en infovergaderingen specifiek gericht naar personen met een buitenlandse achtergrond werden honderden Brusselaars bereikt. Een speciale facebookpagina begeleidt de actie online.

Met de nieuwe subsidie van 45.000 euro wil Pleegzorg Brussel de goede resultaten doortrekken en structureel verankeren in hun werking.

 

Facebookpagina: https://www.facebook.com/dunya.vluchtelingen
Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels – 0489 933 325

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets