Debaets waarschuwt voor stijgend antisemitisme

Herdenking in Dossin-kazerne aanleiding om agenda van haat te counteren

Zondag 10 september 2017 — De Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets, waarschuwt voor het stijgend aantal gevallen van antisemitisme. In het jaarverslag van Unia is het aantal meldingen van antisemitisme via internet over tien jaar meer dan verviervoudigd: van 11 gevallen in 2005 tot 51 in 2016. Ook over het negationisme maakt ze zich zorgen: ook dat is aanzienlijk gestegen over tien jaar (van 6 tot 22). Staatssecretaris Debaets deed de oproep naar aanleiding van de 61e herdenking in de Dossin-kazerne door de Unie van Joodse Gedeporteerden.

Staatssecretaris Debaets ziet de haat tegenover de joodse gemeenschap, binnen een internationale golf: “Charlottesville en de manifestatie van neonazi’s was geen éénmalig event. De Amerikaanse Anti Defamation League berekende in de VS dat het aantal antisemitische incidenten in 2016 met meer dan één derde gestegen was en dat het tijdens het eerste kwartaal van 2017 zelfs met 86 procent gestegen was.”

Ook in ons land moeten we waakzaam zijn, bewijzen de cijfers van Unia. Debaets: “Haat is een agenda. Door sociale media en fotomontages creëren sommigen fake news en probeert men die agenda nog te versterken. Zo probeert men hele bevolkingsgroepen te brandmerken. We moeten er ons goed van bewust zijn dat die mechanismes bestaan en ze op tijd doorprikken.”

Debaets pleit zowel voor een repressieve als preventieve aanpak: “Je moet ten eerste repressief te werk gaan. Haatpredikers aanpakken, zoals Minister Koen Geens al sterk gedaan heeft, waardoor ook mensen die via sociale media aanzetten tot terroristische daden een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar kunnen krijgen. Maar we moeten ook investeren in historisch bewustzijn, en des te sterker voordat we de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog verliezen. De bijdrage van het Dossin-memoriaal is daarin van onschatbare waarde. En zoals we in Brussel doen, pleit ik voor een interreligieuze dialoog. Onbekend is onbemind. Wie nooit contact heeft met joodse, protestantse of moslim-jongeren, is een makkelijker slachtoffer voor vooroordelen, of angstcampagnes.

Staatssecretaris Debaets ging eerder al op inleefreis met jongeren van diverse religieuze, overtuigingen naar Israël en Palestina en gaat in het najaar ook naar Auschwitz met een groep jongeren.

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels  0489 933 325

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets