Eerlijke handel breekt door in Brussel

Speciale dag “Be Fairtrade Be Brussels” op zaterdag 14 oktober

Op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de eerste keer op zaterdag 14 oktober een speciale dag rond eerlijke handel. Het hoogtepunt van het event gaat door in Muntpunt, maar er worden verschillende activiteiten gepland op een zestal andere plaatsen in de hoofdstad. Veel spelers in de eerlijke handel gaan hun waarden en kennis delen onder de vlag “Be Fairtrade Be Brussels”.  Zo kan het Brusselse publiek een beter inzicht krijgen van wat de Noord-Zuidsolidariteit betekent in uiteenlopende gebieden zoals voeding, kledij, speelgoed of reizen.

Deze speciale dag is één van de slotvenementen van de week van Eerlijke Handel. Deze dag draait rond drie assen: de Fair Trade Breakfast, de Fair Trade Street en de Fair Trade Tour (zie details hieronder). Met dit evenement wil  de overheid de spelers in de hoofdstad die eerlijke handel hoog in het vaandel dragen,  waarderen, en daarbij de dimensie van solidair wereldburgerschap belichten.

 

Eerlijke handel sluit volledig aan bij onze visie in het Brussels Gewest.  Niemand kan tegen het principe zijn dat iedereen die werkt en een menswaardig bestaan probeert op te bouwen recht heeft op een eerlijke bezoldiging. Dat willen we in de verf zetten, door zoveel mogelijk jonge en minder jonge Brusselaars daarvan bewust te maken”, legt Bianca Debaets uit Brussels Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

 

Zowat 80% van de Belgische consumenten kent het label Fairtrade ; bijna één Belg op twee koopt elk jaar één of verschillende van de 1600 Fairtrade producten die  in de winkelrekken liggen - wat meer dan 100 miljoen euro omzet vertegenwoordigt. Zowel nationale als internationale studies tonen aan dat het Fairtrade-label een positieve invloed heeft op de perceptie van de kwaliteit, de aantrekkelijkheid en de relevantie van een product of een merk.

 

 

 

Het event “Be Fairtrade Be Brussels” wordt opgesplitst in drie sterke momenten:

 

 

  • Fair Trade Breakfast (Muntpunt - 8:30-10:00). Een hondertal personen zullen de lekkerste producten van eerlijke handel kunnen proeven om de dag goed te starten. Dit is het enig moment Be Fairtrade waarvoor reservatie nodig is via de website van het event: www.befairtrade.brussels. Deze fijne afspraak wordt mee door Oxfam-Wereldwinkels voor de producten  georganiseerd en door Fairtrade Belgium die alle dimensies van eerlijke handel zal illustreren.

 

  • Fair Trade Street (Muntpunt - 10:00-16:00). Gedurende de hele dag zal Be Fairtrade Be Brussels een klein dorpje van eerlijk handel worden, vlak naast de drukstbezochte Brusselse handelsader. Op deze plek met grote symbolische waarde zal op de vraag om de juiste prijs te betalen aan de producenten van het Zuid worden geantwoord door een tientaal exposanten. Het grote publiek zal kunnen kennis  maken met experten van voeding, kleding, speelgoed en zelfs eerlijke reizen. Iedereen kan nu al kennis maken op www.befairtrade.brussels.

 

  • Fair Trade Tour (in het Brussels Gewest - 14:00-17:00). Verschillende spelers betrokken bij eerlijke handel zijn het hele jaar door te bezoeken in het Brussels Gewest. Op zaterdag 14 oktober maakt Be Fairtrade Be Brussels het mogelijk voor het grote publiek om naar elk van deze toe te stappen. Om 14u, 15u en 16 u (naar keuze!) zullen deze organisaties een half uur lang hun aanpak, geluk en moeilijkheden uitleggen. Al deze plekken zijn reeds identificeerbaar op www.befairtrade.brussels.

 

 

Bijkomende informatie : www.befairtrade.brussels

 

 

Ter info:

 

  • Om de jonge Brusselaars meer bewust te maken van dit thema en ontwikkelingssamenwerking in het algemeen, is het Brussels Gewest met een projectoproep gestart die erop gericht is de initiatieven die ondernomen zijn door de Brusselse spelers voor ontwikkelingslanden  in de schrijnwerpers te zetten. De geselecteerde projecten zullen prioritair gericht zijn op een jong Brussels publiek (tussen 12 en 25 jaar). De verenigingen kunnen een dossier indienen tot 20 oktober. Meer informatie via volgende link: http://international.brussels/2017/09/appel-a-projets-citoyennete-mondiale-et-solidaire-2017/?lang=nl.

 

Perscontact

Eric Laureys, woordvoerder Bianca Debaets – elaureys@gov.brussels  0489 93 33 25

Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel