Eerlijke handel breekt door in Brussel

Eerlijke handel breekt door in Brussel

1ste editie van “Be Fairtrade Be Brussels”, slotevenement van de week van de Eerlijke Handel

Op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets organiseerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vandaag voor de eerste keer een speciale dag rond eerlijke handel. Het hoogtepunt van het event ging door in Muntpunt, maar er werden ook verschillende activiteiten gepland op een achttal andere plaatsen in de hoofdstad. Veel spelers in de eerlijke handel hebben hun waarden en kennis gedeeld onder de vlag “Be Fairtrade Be Brussels”.  Zo kon het Brusselse publiek een beter zicht krijgen van wat de Noord-Zuidsolidariteit betekent in uiteenlopende gebieden zoals voeding, kledij, speelgoed of reizen.

Deze speciale dag was één van de slotevenementen van de week van de Eerlijke Handel. De dag vond plaats in aanwezigheid van o.a. Nicolas Lambert, Directeur van Fairtrade Belgium. Verschillende actoren actieve in deze sector hebben hun producten en filosofie kunnen presenteren aan talrijke Brusselaars die naar hen toegekomen zijn.

Niemand kan tegen het principe zijn dat iedereen die werkt en zo een menswaardig bestaan probeert op te bouwen recht heeft op een eerlijke bezoldiging. Dat willen we in de verf zetten, door zoveel mogelijk jonge en minder jonge Brusselaars daarvan bewust te maken”, legt Bianca Debaets uit Brussels Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

Zowat 80% van de Belgische consumenten kent het label Fairtrade ; bijna één Belg op twee koopt elk jaar één of verschillende van de 1600 Fairtrade producten die  in de winkelrekken liggen - wat meer dan 100 miljoen euro omzet vertegenwoordigt. Zowel nationale als internationale studies tonen aan dat het Fairtrade-label een positieve invloed heeft op de perceptie van de kwaliteit, de aantrekkelijkheid en de relevantie van een product of een merk.

Georganiseerd door Brussels International, op initiatief van Bianca Debaets, wordt deze Brusselse dag van Eerlijk Handel voortaan een jaarlijkse gebeurtenis.

 

Bijkomende informatie : www.befairtrade.brussels

 

Ter info:

  • Om de jonge Brusselaars meer bewust te maken van dit thema en ontwikkelingssamenwerking in het algemeen, is het Brussels Gewest met een projectoproep gestart die erop gericht is de initiatieven die ondernomen zijn door de Brusselse spelers voor ontwikkelingslanden  in de schrijnwerpers te zetten. De geselecteerde projecten zullen prioritair gericht zijn op een jong Brussels publiek (tussen 12 en 25 jaar). De verenigingen kunnen een dossier indienen tot 20 oktober. Meer informatie via volgende link: http://international.brussels/2017/09/appel-a-projets-citoyennete-mondiale-et-solidaire-2017/?lang=nl.

 

Perscontact

Eric Laureys, woordvoerder Bianca Debaets – elaureys@gov.brussels  0489 93 33 25

Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel