Extra plaatsen in Anderlecht na opening nieuw kinderdagverblijf De Waterlelie

Primeur: kippen en konijnen zorgen voor contact met natuur in crèche

Donderdag 14 juni 2018 — VGC-collegelid voor Gezin Bianca Debaets opent op donderdagnamiddag de crèche De Waterlelie in Anderlecht (Neerpede). Het nieuwe kinderdagverblijf biedt plaats aan ongeveer 60 kindjes. Alle plaatsjes zijn inkomensgerelateerd. De Waterlelie is de eerste Nederlandstalige crèche in Brussel waar dieren en contact met de natuur al van bij de eerste bouwplannen een belangrijke plaats kregen. De kippen en konijnen zullen bij de kindjes de interesse voor de natuur opwekken en ervoor zorgen dat er meer wordt buitengespeeld.

De nieuwe crèche in Anderlecht past in de indrukwekkende rij uitbreidingen die we met de Vlaamse Gemeenschapscommissie aan het realiseren zijn. In deze wijk in Anderlecht wordt druk gebouwd aan een nieuwe wijk. Beleid voeren is vooruitkijken. Met kinderdagverblijf De Waterlelie zorgen we ervoor dat de toekomstige wijkbewoners er een betaalbaar plaatsje zullen vinden voor hun baby of peuter”, aldus VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets. “Ik ben ook blij dat De Waterlelie volop inzet op het contact van de kindjes met de natuur. De eerste kippen en konijnen zijn al gearriveerd. Ik ben er zeker van dat de kindjes een leerrijke ontdekkingstocht te wachten staat”.

Kinderdagverblijf De Waterlelie is gelegen in de Bloeistraat in Neerpede. De nieuwe wijk in volle ontwikkeling Erasmus Gardens ligt op wandelafstand.

De crèche telt momenteel 56 kindplaatsen. Alle plaatsen zijn inkomensgerelateerd. In dat systeem financiert de overheid de kindplaatsen, ouders betalen nog een bijdrage naargelang hun inkomen. 

De aanwezige dieren (kippen, konijnen, vissen) worden met de nodige zorgen behandeld en op een goede manier gehuisvest. Het crèchepersoneel volgde verschillende vormingen via het vormingsaanbod ‘Opgroeien in Brussel’ van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Deze specifieke vormingen focussen op het omgaan met dieren en hoe meer de natuur ingaan met baby’s en peuters. De vormingen van de VGC staan open voor alle Nederlandstalige crèches en zijn kosteloos. Al meer dan 10 kinderdagverblijven volgden deze vorming.

De Waterlelie wordt georganiseerd door vzw Sint-Goedele Brussel. De VGC investeerde iets meer dan 1,7 miljoen euro in de verbouwing en nieuwbouw. De Vlaamse Gemeenschap droeg 600.000 euro bij.

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels – 0489 933 325

 

Ouders die hun kindje willen inschrijven in de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel kunnen terecht bij het Lokaal Loket Kinderopvang op www.kinderopvanginbrussel.be Het Lokaal Loket Kinderopvang maakt inschrijven eenvoudiger. Eén keer centraal  en online inschrijven volstaat. Daardoor verloopt de verdeling van de beschikbare plaatsen vlotter en transparanter.

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets