Fix My Street voortaan beschikbaar als open data

Brussel Mobiliteit en CIBG slaan de handen opnieuw in elkaar

Donderdag 12 april 2018 — Fix My Street is voortaan vrij beschikbaar als open data op de Brusselse gewestelijke portaalwebsite opendatastore.brussels. Dat laten Minister van Mobiliteit Pascal Smet en Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets weten. Voortaan kunnen ontwikkelaars dus vrij met de data aan de slag.

Fix My Street is een elektronisch platform waarop problemen in de Brusselse openbare ruimte gemeld worden - van kapotte straatverlichting tot sluikstorten en een beschadigd wegdek. De melding wordt vervolgens behandeld door de bevoegde dienst, waarbij de gebruiker die het probleem gemeld heeft, statusupdates ontvangt.

Fix My Street is een initiatief van Brussel Mobiliteit in samenwerking met Net Brussel, de Brusselse gemeenten en Brusselse partnerinstellingen, en wordt beheerd door het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG). De app is succesvol. Sinds de lancering van Fix My Street in 2013 werden er al meer dan 90.000 incidenten gemeld. Afgelopen jaar gingen meer dan 4 op de 10 meldingen over de netheid. De uitbreiding in de zomer van 2017 van Fix My Street naar de diensten van Net Brussel onder impuls van Staatssecretaris Fadila Laanan heeft zijn effect dus niet gemist.

“Het is fantastisch dat zovele Brusselaars via Fix My Street willen meehelpen om van onze stad een betere plek te maken. We geven nu ook de data vrij zodat ontwikkelaars van apps ermee aan de slag kunnen. Ik ben er zeker van dat we in de komende maanden innovatieve toepassingen zullen zien die gebruik maken van de open data van Fix My Street”, vertelt Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets.

Brussels Minister voor Mobiliteit Pascal Smet:Door in te zetten op data en resultaten te meten kunnen we beleid bijsturen en beter maken. Ook transparantie en participatie zijn daarbij essentieel. Door zoveel mogelijk informatie die de overheid heeft beschikbaar te maken voor burgers en bedrijven moedigen we hen aan om zelf aan te slag te gaan met deze data. Zo kunnen die burgers en bedrijven samen met ons op zoek gaan naar oplossingen om onze stad en openbare ruimte meer leefbaar te maken. Dat is ook wat we doen met Fix My Street: we vergroten de betrokkenheid van de Brusselaars bij hun stad.”

Sinds 2016 bundelen de Brusselse gewestelijke overheidsinstanties zoveel mogelijk vrij beschikbare gegevens op portaalwebsite www.opendatastore.brussels. Het doel is om het grote publiek, en meer bepaald journalisten, ondernemingen en studenten, de mogelijkheid te geven om de data nuttig te gebruiken. Sinds de lancering van de opendatawebsite werd er al een groot aantal gegevens openbaar gemaakt, waaronder de Brusselse culturele agenda, de kaartgegevens van Brussels in 3D en de overheidsuitgaven.

“De open data van Fix My Street laat hergebruikers toe om zowel bestaande smart city applicaties te verbeteren als nieuwe creatieve toepassingen te bedenken die Brussel efficiënter, transparanter en slimmer maken”, vult Dries Van Ransbeeck aan, projectcoördinator bij sectororganisatie Open Knowledge Belgium.

Dankzij de samenwerking tussen het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) en Brussels Mobiliteit zijn alle meldingen in Fix My Street in open licentie raadpleegbaar en downloadbaar. App-ontwikkelaars kunnen de gegevens met andere woorden integreren in hun projecten. 

Fix My Street is eenvoudig en gratis te downloaden via Apple Store en Google Play. Er is ook een webversie van de app op www.fixmystreet.brussels

http://opendatastore.brussels/dataset/fixmystreet

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – 0489 933 325 – elaureys@gov.brussels

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets