Gewest verbetert verkeersveiligheid in de gemeenten

1,5 miljoen euro vrijgemaakt door Bianca Debaets en Pascal Smet

Woensdag 22 november 2017 — Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets en Minister voor Openbare Werken Pascal Smet maken een bedrag vrij van 1.440.713 EUR, geld waarmee 9 Brusselse gemeenten werkzaamheden zullen uitvoeren die de verkeersveiligheid meteen verhogen. Het gaat om de inrichting van zones 30 die voetgangers en fietsers beter beschermen en die voor een vlottere verkeersstroom zorgen. Binnen de zones 30 gebeuren volgende ingrepen: betere wegmarkering, veiliger maken van kruispunten, plaatsen van snelheidsverlagende drempels of de invoering van een preventief radarsysteem.  

De zwakke weggebruiker moet beschermd worden. Zo is het voorzien in het verkeersveiligheidsplan 2011-2020. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het veiliger en toegankelijker maken van oversteekplaatsen voor voetgangers. In dat kader beslisten Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets en Brussels Minister voor Openbare Werken Pascal Smet om in te gaan op concrete ondersteuningsvragen van 9 Brusselse gemeenten: Sint-Agatha-Berchem, Brussel-Stad, Etterbeek, Vorst, Elsene, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Lambrechts-Woluwe.

“Ik ben blij dat ik net als vorig jaar mee kan zorgen voor concrete verbeteringen op het vlak van verkeersveiligheid.  We zullen ons dit jaar focussen op de inrichting van zones 30 in schoolomgevingen. De werken die we op 22 verschillende plaatsen in het Brussels Gewest uitvoeren, zullen een positief effect hebben op het rijgedrag en de snelheid van de bestuurders naar beneden halen”, aldus Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid.

In een moderne en mobiele stad wordt meer gefietst en gewandeld. We moeten ervoor zorgen dat de actieve weggebruikers dit ook in een zo veilig mogelijke omgeving kunnen doen. Daarom blijven we investeren in het veiliger maken van de infrastructuur. Dat is goed voor de veiligheid én de leefbaarheid van een stad”, aldus kabinet van Pascal Smet.

Het geld is afkomstig uit het Brussels verkeersveiligheidsfonds. Dat fonds wordt gespijsd door in Brussel geïnde boetes wegens verkeersovertredingen.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys  - elaureys@gov.brussels 0489 933 325

Woordvoerder Pascal Smet : Mathias Dobbels – mdobbels@gov.brussels 0498 38 38 17
 

 

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets