Gsm achter het stuur: 4 ongevallen per week in Brussels Gewest

Bianca Debaets lanceert een campagne gericht naar jongeren: Verdeel je aandacht niet

Donderdag 26 april 2018 — Elke week raken in het Brusselse Gewest minstens 4 mensen gewond in een ongeval waarbij een bestuurder afgeleid was door zijn smartphone. 1 op 6 Brusselaars heeft in de afgelopen week zijn gsm gebruikt achter het stuur. Ook voetgangers en fietsers laten zich afleiden door hun gsm, of door luide muziek in de oren. 1 op 5 jongeren gebruikt geregeld zijn smartphone als hij fietst en 1 op 4 luistert naar muziek via oortjes. Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets en Brussel Mobiliteit starten daarom vandaag de campagne ‘Verdeel je aandacht niet’, die zich specifiek naar jongeren richt.

 

Verkeer steeds complexer

Door de toegenomen verkeersdrukte en allerhande nieuwe vervoersmiddelen, zoals Segways, steps en monowheels, wordt het verkeer steeds complexer. Meer dan ooit heb je in een stad als Brussel 100 % van je aandacht nodig om je veilig in het verkeer te begeven. Je moet zowel als fietser, voetganger en als automobilist ten allen tijden het verkeer goed in de gaten houden en gericht luisteren naar alle signalen. Eén moment van onoplettendheid kan al voldoende zijn om in een ongeval terecht te komen. Jongeren tussen 18 en 25 zijn daarbij extra kwetsbaar, omdat ze nog meer dan de andere weggebruikers gehecht zijn aan hun gsm en oortjes.

 

4 ongevallen per week met gewonden door de gsm in het Brusselse Gewest

Een grote bron van afleiding is de gsm achter het stuur. In het Brusselse Gewest gebeurden vorig jaar in totaal 3811 ongevallen waarbij iemand gewond raakte of stierf. De meest optimistische schattingen gaan ervan uit dat in 5% van de ongevallen afleiding door de gsm mee de oorzaak was van het ongeval. In totaal gaat het in het Brusselse Gewest dus over ongeveer 200 ongevallen per jaar met doden of gewonden, of 4 ongevallen per week.

 

1 op 6 Brusselaars heeft afgelopen week de gsm gebruikt terwijl hij met de wagen reed

Uit een enquête van Vias institute blijkt dat 1 op 6 Brusselaars in de afgelopen week zijn gsm heeft gebruikt terwijl hij met de wagen reed. Het gaat dan niet enkel om een telefoontje al dan niet handenvrij te doen, maar ook om het  navigatiesysteem in te stellen of om een sms of mail te sturen.
Een sms sturen vergroot de kans op een ongeval met een factor 23. Zelfs handenvrij bellen kan leiden tot gevaarlijk gedrag. Een eerdere studie van Vias institute toonde aan dat bestuurders die handenvrij bellen tot bijna de helft minder naar verkeersborden en andere weggebruikers keken.


Verleiding sterker bij jongeren
Vooral jongeren zijn extra kwetsbaar voor de verleiding van de gsm. 1 op 5 Belgische jongeren heeft zo zijn gsm achter het stuur gebruikt in de afgelopen week. Het gebruik van de gsm is niet alleen gevaarlijk, maar wekt ook ergernis op. De helft van de Brusselaars ergert zich aan bestuurders die hun gsm achter het stuur gebruiken. 


1 op 5 jongeren gebruikt smartphone op de fiets
Niet alleen in de wagen leidt de gsm af, ook als fietser is het verboden om je gsm te gebruiken. Toch geeft 1 op de 7 fietsers toe geregeld zijn smartphone te gebruiken tijdens het fietsen. Bij jongeren is dat zelfs bijna 1 op 5. Bellen met de gsm in de hand leidt niet alleen cognitief af, het maakt het ook moeilijk om je evenwicht goed te bewaren als fietser of om bruusk te remmen bij noodgevallen.


1 op de 4 voetgangers en fietsers luistert naar muziek via oortjes 
Volgens de ESRA-studie (E-Survey of Road Users’ Attitudes) hebben 23% van de Belgische fietsers en 26% van de Belgische voetgangers in het afgelopen jaar naar muziek geluisterd via oortjes. Dat is wettelijk niet verboden, maar kan wel zeer gevaarlijk zijn. De muziek leidt sowieso af, maar als je hem te luid zet, kan hij ervoor zorgen dat je geen of weinig omgevingsgeluid oppikt. Zo hoor je naderende voertuigen niet aankomen.


Campagne van Brussel Mobiliteit: ‘Verdeel je aandacht niet’
Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets en Brussel Mobiliteit starten vandaag de campagne ‘Verdeel je aandacht niet’, om die kwetsbare groep jongeren tussen 18 en 25 jaar bewust te maken van het probleem van afleiding in het verkeer. Zowel de jonge fietsers, voetgangers als automobilisten worden aangesproken in en reeks affiches die het probleemgedrag in herkenbare situaties in 3D illustreren. De afwijkende blik verwoordt letterlijk de slogan van de campagne ‘Verdeel je aandacht niet’. Zo komt de boodschap rechttoe rechtaan binnen. De concrete oplossing ligt voor de hand: ‘Auto in, gsm uit’, ‘Zebrapad op, gsm uit’, ‘Fiets op, oortjes uit’. De affiches worden uitgehangen in de 20 hogescholen en universiteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarnaast is de campagne ook aanwezig in 24 Brusselse uitgaanslocaties waar jongeren vaak komen. Via Facebook, Youtube, Instagram en SnapChat wordt de boodschap verder verspreid.
 

Experiment in de bioscoop
Sommige taken vallen écht niet te combineren. Om dat te illustreren werd in verschillende Brusselse bioscopen een experiment met het publiek gedaan vlak voor de voorstelling begon. De bezoekers kregen een filmpje te zien waarbij gevraagd werd twee handelingen tegelijk te doen: via hun gsm deelnemen aan een actie op de sociale media van Brussel Mobiliteit en aandacht schenken aan de fietser, autobestuurder en tram op het scherm. Het filmpje toont aan dat het zelfs buiten het verkeer een onmogelijke taak is om zijn aandacht te verdelen. Ontdek het filmpje op: https://youtu.be/R3eyAsn4FhE.

Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets: “Steeds meer jongeren zijn ook in het verkeer afgeleid door hun gsm. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Zeker in een stedelijke context, zoals het Brusselse Gewest, moet je als automobilist elke seconde attent zijn voor een voetganger of fietser die kan oversteken. Ook zij moeten zich op hun beurt niet laten afleiden door de smartphone of oortjes met luide muziek. Een veilig verkeer is een gedeelde verantwoordelijkheid voor alle weggebruikers. Deze campagne van Brussel Mobiliteit is noodzakelijk om alle weggebruikers, waaronder de jongeren, aan te sporen hun aandacht op de weg niet te verdelen. Het is voor hun eigen veiligheid en ook voor die van anderen.”


Download het campagnemateriaal via: https://bit.ly/2HqWqO4.

Contactpersoon:
Eric Laureys - Woordvoerder Bianca Debaets - elaureys@gov.brussels – 0489/933.325

Ne partagez pas votre attention- Verdeel je aandacht niet