Handy.brussels maakt Brusselse troeven toegankelijk

Toegankelijkheidsinfo over honderden winkels, restaurants, musea, etc. op nieuwe website

Dinsdag 24 april 2018 — In het Brusselse Mode en Design centrum MAD lanceerden Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets en Brussels schepen voor Gelijke Kansen Mohamed Ouriaghli vandaag handy.brussels. Handy.brussels is een handige en praktische website die alle concrete informatie over de toegankelijkheid van winkels, hotels, restaurants, musea, bioscopen, etc. in Brussel verzamelt.

Het gebrek aan informatie, juiste infrastructuur en toeleiding van professionelen zorgt momenteel voor obstakels voor mensen met een beperking. Het Brussels Gewest en de Stad Brussel slaan de handen in elkaar om aan de noden van mensen met een beperking te voldoen zodat zij evengoed kunnen genieten van de vele troeven en activiteiten in de hoofdstad.

Handy.brussels verzamelt honderden fiches, met beschrijvingen van aantrekkelijke plekken in Brussel zoals parken, musea, gemeentehuizen, horeca, winkels, theaterzalen, etc. Bij de fiches zitten gedetailleerde plannen en foto’s, met een beschrijving en feedback over de toegankelijkheid. Alle plekken zijn gegeolocaliseerd en beschreven door commentaar op maat, door de medewerkers van AMT Concept. Met een paar muisclicks kan de gebruiker ook een evaluatie geven aan de plek en indien hij of zij dat wenst de redactie foto’s en commentaar doorsturen.

Staatssecretaris Bianca Debaets ondersteunt het project. “Mensen met een beperking moeten zich niet aanpassen; de stad moet zich aanpassen aan hen. Via handy.brussels kunnen mensen met een beperking zien welke toffe plekken in Brussel er goed en minder goed toegankelijk zijn. Zo kunnen ze mee genieten van de vele Brusselse troeven en feedback geven aan de plekken waar dat minder makkelijk is.”

Miguel Gerez, directeur van AMT concept (en rolstoelgebruiker): “We willen dat de applicatie handy.brussels een praktisch middel wordt voor agentschappen en organisaties die bezoeken organiseren, dienstverleners, transporteurs, maar ook voor gewone Brusselaars.

Schepen Mohamed Ouriaghli ziet voordelen in de formule: “Handy.brussels biedt een oplossing om de discriminatie van mensen met een beperking te bestrijden. Voortaan kunnen Brusselaars en bezoekers ten volle genieten van onze Stad! Een Stad die toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met beperkte mobiliteit als een prioriteit beschouwt. Deze applicatie sluit bovendien aan op onze transitieprojecten inzake Smart City.

Door de ordonnantie handistreaming die twee jaar geleden op initiatief van Staatssecretaris Debaets unaniem in het Brussels Parlement werd goedgekeurd, moeten nieuwe publieke gebouwen sowieso toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een beperking. Dankzij handy.brussels kunnen ook de bestaande gebouwen en boeiende plekken opgelijst worden, en indien nodig, gesensibiliseerd en gestimuleerd om hun aanbod en diensten toegankelijker te maken.  

Woordvoerder Bianca Debaets, Eric Laureys, 0489/93.33.25, elaureys@gov.brussels

Woordvoerder schepen Ouriaghli : Zeineb Drissi, 0486/27.94.10, zeineb.drissi@brucity.be

AMT concept, Miguel Gerez : 0477/31.86.07   

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets