Zou jij reageren? Verborgen camera toont aan dat mensen wel tussenkomen bij intimidatie in de openbare ruimte

Campagne 0% seksisme wil strijden tegen seksuele intimidatie in Brussel

Vrijdag 26 oktober 2018 — Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets heeft de campagne « 0% seksisme » gelanceerd met een verschillende verborgen camera filmpjes. Een aantal acteurs gedroeg zich seksistisch en deed aan seksuele intimidatie om te zien of voorbijgangers zouden reageren. De mensen die tussenkwamen, kregen als beloning een t-shirt van de campagne. De video’s zullen via sociale media verspreid worden. In totaal gaat een tiental organisaties de komende weken aan de slag via verschillende activiteiten om te strijden tegen seksistische stereotypes, seksisme en seksuele intimidatie. Ook de applicatie waarmee je seksuele intimidatie kan melden « Blijf van mijn lijf » wordt opnieuw in de schijnwerpers geplaatst.

Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek van de UGent, besteld op vraag van Bianca Debaets en equal.brussels, is 86% van de Brusselse vrouwen al minstens één keer het slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Eén derde van hen zegt nog steeds er onder te lijden, in de vorm van angst, verloren zelfvertrouwen of slapeloosheid.

Het voorbije jaar roeren zich steeds meer stemmen zowel in België als op internationaal niveau in het debat tegen seksuele intimidatie (#notOK, #metoo, #balancetonporc) met de vraag om concrete beleidsacties te ondernemen. Het is in dit kader dat eerdere acties en de campagne « 0% seksisme » het licht zien in het Brussels Gewest.

« Deze filmpjes stemmen me hoopvol. Mensen, zowel mannen als vrouwen, zijn wel degelijk bereid om tussen te komen als ze getuige zijn van ongepast gedrag in het openbaar. Sommige clichés worden al heel vroeg aangeleerd aan mannen en vrouwen. Bepaalde mannen vinden het normaal om vrouwen als een prooi te beschouwen die veroverd moet worden. In sommige gevallen gaan ze dan over tot seksuele intimidatie, lastigvallen en zelfs aanranding. Dat gaat ver over de schreef. Net daarom moeten we extra strijden tegen seksistische stereotypes », vertelt Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets.

Naast de provocerende video’s gerealiseerd samen met de ploeg van  « How would you react ? » plaatsen we ook de applicatie  « Blijf van mijn lijf » opnieuw in de schijnwerpers. Dat doen we samen met een tiental verenigingen en partners waaronder: Touche pas à ma pote, Amazone, Jump, Elles tournent, Garance, Vie Féminine, Les poissons à bicyclette, Solidaris, Erreur médicales, Kring, Goupil, Non peut-être en Laisse les filles tranquilles.

De campagne « 0% seksisme » wordt afgesloten met een publieksevent in Flagey op 23 november.

Meer info: http://zerosexism.brussels

Woordvoerder Bianca Debaets : Eric Laureys – 0489 93 33 25 – elaureys@gov.brussels

Stop Sexism Noordstation

Bianca Debaets & de crew van Would you react
Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets