NL@CITY brengt Nederlands naar Brusselse rijscholen

Erg moeilijk om rijopleiding in het Nederlands te volgen in Brussel

Donderdag 7 juni 2018 — Vanaf vandaag kunnen instructeurs van Brusselse rijscholen hun Nederlands verbeteren via NL@city. Dat moet ervoor zorgen dat meer rij-instructeurs les kunnen geven in het Nederlands. Het Brusselse Huis van het Nederlands vult er zijn reeks leerwebsites mee aan. Zo ontwikkelde het eerder al een website voor ziekenhuispersoneel en een website voor personeel van gemeenten en OCMW’s. Vandaag staan ze allemaal gebundeld op nlatcity.brussels. Het nieuwe luik voor rij-instructeurs komt er in opdracht van Brussels staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets.

Wie in Brussel heeft leren rijden in het Nederlands weet hoe moeilijk het is om een Nederlandskundige rij-instructeur te vinden. Dat is jammer en een gemiste kans. Want heel wat jongeren in Brussel zoeken naar een rijopleiding in het Nederlands. Daarom gaan we de bestaande instructeurs Nederlands leren. Ze krijgen een gratis intensieve cursus op maat van de autorijschoolsector. Ik hoop dat hierdoor het aanbod aan Nederlandstalige rijopleidingen zal stijgen”, vertelt Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets.

Op die nieuwe online pagina’s leren de rij-instructeurs het Nederlands dat specifiek is voor hun job. Van mistlichten, hendel en motorkap tot rijstrook en pechstrook. Een basiskennis Nederlands leer je er niet mee. Om rijles te geven in het Nederlands, moet je al een goede kennis van het Nederlands hebben. Dit platform helpt de instructeurs om daar bovenop de woorden en zinnen te leren die specifiek zijn aan hun job, aldus Lauriane Van der Eecken, communicatieverantwoordelijke van het Huis van het Nederlands.

De website bevat meer dan 160 oefeningen en 10 spreekoefeningen, een 50-tal videofragmenten en bijna 80 audiofragmenten en werkt ook op tablet en smartphone.

Contact

Huis van het Nederlands Brussel

Lauriane Van der Eecken

Communicatieverantwoordelijke

Lauriane.vandereecken@huisnederlandsbrussel.be

02 501 66 60 – 0496 97 16 49

Kabinet Staatsecretaris Bianca Debaets

Eric Laureys

Woordvoerder

elaureys@gov.brussels

0489 933 325

 

Extra Info

Login voor de pers:

nlatcity.brussels

login: preview | paswoord: huisnederlandsbrussel23!

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets