Opening eerste Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’

Diensten rond zwangerschap, opvoeden en opgroeien in de stad samen onder 1 dak

Staatssecretaris en VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets heeft het eerste fysieke Huis van het Kind in Brussel geopend. In de loop van de komende jaren zullen er nog twee locaties openen, in Schaarbeek en in Jette. Het Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ brengt allerlei diensten rond zwangerschap en opvoeden bij elkaar zodat ouders met vragen eenvoudiger en efficiënter verder geholpen kunnen worden. De Vlaamse Gemeenschapscommissie investeerde meer dan 3 miljoen euro in de gezinsvoorzieningen op de nieuwe site in de Marollen.

Na ingrijpende verbouwingswerken opende op vrijdag 7 september 2018 het allereerste fysieke Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ de deuren. Het is gelegen in Nieuwland 194-198 in 1000 Brussel.

Ik heb het grootste respect voor ouders die hun kinderen op de beste manier willen grootbrengen in Brussel. Opvoeden is niet altijd makkelijk. We helpen ouders die met vragen zitten op een laagdrempelige en professionele manier in Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’. Ik ben trots op deze nieuwe plek die ongetwijfeld zal uitgroeien tot dé plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en zich ondersteund weten in hun opvoedingstaak”, vertelt VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets.

Het Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ is dé locatie in Brussel voor ouders met vragen over inschrijven in de kinderopvang, over zwangerschap, over verzorging, over gezonde voeding, over opvoeding. Ouders kunnen er terecht voor een persoonlijk gesprek en ook voor groepssessies met andere ouders en gezinsprofessionals.

Heel wat organisaties die op een of andere manier met kinderen en opvoeding bezig zijn, krijgen een plaatsje in het eerste fysieke Huis van het Kind in de Marollen. Het gaat om de ontmoetingsruimte voor ouders en kinderen Baboes, een consultatiebureau van Kind en Gezin, de vroedvrouwen op de fiets van Wheel of Care, praatgroepen voor ouders en de eerste Brusselse pamperbank. Het Huis van het Kind staat open voor andere kindgerelateerde initiatieven en stimuleert samenwerkingen.

In de pamperbank kunnen ouders waarvan de kinderen ‘uit de pampers’ zijn hun overtollige luiers deponeren. De luiers worden dan gesorteerd per maat en verkocht in pakketten van 25 luiers voor de prijs van 1 euro. Het idee hierachter is dat de aanschaf van luiers een grote hap neemt uit het budget van jonge en kwetsbare gezinnen. Er komen in de komende maandan zo’n 13 pamperbanken verspreid over Brussel.

 

 

Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ is een Brusselbreed en sectoroverschrijdend samenwerkingsverband van Nederlandstalige organisaties uit de brede gezinssector in Brussel. De stichtende leden van Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ zijn door de Kind & Gezin vergunde consultatiebureaus in Brussel, CAW Brussel, Inloopteams, ontmoetingsplaatsen Baboes, Expertise Centrum Kraamzorg Volle Maan, Lokaal Loket Kinderopvang, Regioteams Kind en Gezin en het Hopon project van Solidariteit voor het Gezin.

De deelnemende partners stemmen hun aanbod nog beter op elkaar af, verwijzen ouders laagdrempelig door naar elkaar en ontwikkelen onder de vlag van Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ nieuwe acties en maatregelen voor (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren tot 24 jaar.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys 0489 933 325 elaureys@gov.brussels

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel