Opening nieuwe crèche Elmer-Noord en tweede Huis van het Kind

Opening nieuwe crèche Elmer-Noord en tweede Huis van het Kind

Recordcijfers investeringen in NDL’talige kinderopvang in Brussel

Staatssecretaris en VGC-collegelid voor Gezin Bianca Debaets opent in Schaarbeek het vernieuwde kinderdagverblijf Elmer-Noord in de Vooruitgangsstraat. Na tien gloednieuwe Nederlandstalige kinderdagverblijven en nog eens evenveel renovaties met uitbreidingen is dit onze twintigste bouwwerf die deze legislatuur de deuren opent. Om de drie maanden is er dus een nieuwe crèche geopend of een bestaande vernieuwd. Op dezelfde locatie is ook het tweede Brusselse Huis van het Kind gevestigd, waar alle diensten rond gezinsondersteuning voor Noord-Brussel gebundeld zitten.

We hebben de grootste uitbreiding ooit gerealiseerd in de Nederlandstalige kinderopvang. We openden of renoveerden 20 kinderdagverblijven en 10 andere bouwdossiers zijn lopende. Ik ben blij dat we kunnen afsluiten met een crèche die op alle vlakken exemplarisch is. In kinderdagverblijf Elmer-Noord zullen generaties nieuwe Brusselaartjes hun eerste stappen in de wereld kunnen zetten. Met onze investeringen in kinderopvang maken we het verschil voor duizenden (eenouder)gezinnen. Voor meer van dat kunnen de Brusselaars op mij blijven rekenen”, vertelt Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid Bianca Debaets.

Kinderdagverblijf Elmer-Noord

Het vernieuwde Elmer-Noord in de Vooruitgangsstraat heeft een capaciteit van 68 kindplaatsen waarbij voor alle plaatsen aan inkomenstarief wordt gewerkt. In dat systeem betalen de ouders een bijdrage die afhankelijk is van hun inkomen. Voor de renovatie beschikte Elmer Noord over 29 kindplaatsen.

Elmer-Noord zal bijzondere aandacht hebben voor kinderen uit kansarme gezinnen en krijgt daar extra financiële ondersteuning voor. Meer dan de helft van de plaatsen krijgen een hogere subsidiering van de overheid zodat ze voorrang en ondersteuning kunnen geven aan kansarme gezinnen.

Het bouwproces was uitdagend omdat twee naast elkaar liggende gebouwen met tal van niveauverschillen met elkaar verbonden werden. Toch werden de twee herenhuizen succesvol één gemaakt tot een grote crèche.

Huis van het Kind

In de gebouwen van het vernieuwde Elmer-Noord is ook het tweede Brusselse Huis van het Kind in opstart. Het Huis van het Kind ‘Ket in Brussel’ brengt allerlei diensten rond zwangerschap en opvoeden bij elkaar zodat ouders met vragen eenvoudiger en efficiënter verder geholpen kunnen worden. Het is een open huis voor ouders uit Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node. Maar ook ouders uit andere gemeentes zijn natuurlijk welkom.

Het is het tweede Huis van het Kind in Brussel na de reeds geopende locatie op Nieuwland. De bouw van andere Huizen van het Kind in Anderlecht en Jette is gestart. En op termijn zal ook Molenbeek een Huis van het Kind herbergen.

Voor het bouwproject investeerde de VGC en de Vlaamse Gemeenschap samen 2,15 miljoen euro.

Bilan legislatuur

In de voorbije legislatuur werden meer nieuwe plaatsen en nieuwe of vernieuwde kinderdagverblijven dan ooit geopend: 20 nieuwe of vernieuwde kinderdagverblijven openden de deuren en zorgden voor 1.000 bijkomende kindplaatsen. Alle plaatsen die erbij gekomen zijn werken aan inkomenstarief. Dat is duur voor de overheid en betaalbaar voor de ouders. Naar dat soort plaatsen is de vraag in Brussel het grootste.

Nog tien andere kinderdagverblijven hebben een (ver)bouwdossier lopen op dit moment waarvoor de noodzakelijke middelen al zijn vastgelegd.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – 0489 933 325 – [email protected]

 

Nieuwe of vernieuwde kinderdagverblijven periode 2014-2019

KDV De Rockertjes - Vorst                           

KDV Het Molentje - Molenbeek              

KDV De Kleine Zenne - Molenbeek        

KDV Kraakje – Ukkel                                     

KDV Bammeke – Ganshoren                    

KDV Babilou Upsite – stad   

KDV Nieuwkinderland - stad                      

KDV Harlekijntje - Jette                              

KDV Robbedoes – Schaarbeek                 

KDV De Zandmannetjes –Schaarbeek

KDV Kiekeboe 2 - Sint-Gillis

KDV De Vlindertjes - Evere 

KDV De Klaproos – Anderlecht

KDV Scheutje - Anderlecht                 

KDV De Waterlelie - Anderlecht              

KDV Madeliefje - St-Joost                          

KDV De Speelboom - St-Joost                  

KDV Babilou Madou - St-Joost                                 

KDV Woluwland - St-Lambrechts-Woluwe             

KDV Elmer Noord - Schaarbeek

 

Hierbij de lijst van aan de gang zijnde bouwprojecten waarvoor al middelen zijn vastgelegd:

KDV Bambino – Molenbeek

KDV De boomhut - Schaarbeek

KDV Mandala – Elsene

KDV UZ-VUB – Jette 

KDV Comenius – Koekelberg

KDV Hummeltjes - Molenbeek

KDV Arion - Molenbeek

KDV Ulens - Molenbeek

KDV Hummeltjes - Evere

KDV Pacheco - stad

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel