Schonere lucht in Brusselse kinderdagverblijven

Kwaliteit binnenlucht erg belangrijk voor baby’s en peuters

Dinsdag 17 juli 2018 — Gezonde lucht is erg belangrijk voor kleine kinderen. Baby’s en peuters bevinden zich in een cruciale fase in hun fysieke en mentale ontwikkeling. Daarom wil staatssecretaris en VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin werken aan een verbetering van het binnenklimaat in de crèches. Het VGC-College lanceert een openbare aanbesteding om een professionele partner te vinden die deze belangrijke opdracht kan vervullen.

De lucht die we inademen maakt alle Brusselaars gelijk. En voor kleine kinderen is schone lucht nog belangrijker dan voor volwassenen. We weten dat baby’s en peuters extra kwetsbaar zijn voor luchtverontreiniging. Daarom gaan we nu ook het binnenklimaat in onze crèches aanpakken. Kleine kinderen brengen immers veel tijd binnen door”, vertelt staatssecretaris en VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets.

Wanneer er te weinig geventileerd of verlucht wordt, kan de hoeveelheid luchtverontreiniging of vocht in huis zodanig oplopen dat het je gezondheid kan schaden. Dit leidt tot gezondheidsklachten. Vooral kinderen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen zijn hier vatbaar voor wat leidt tot hoesten en slijmvorming. Maar ook verontreinigende stoffen in het kinderdagverblijven kunnen nare effecten hebben bij peuters en verzorgsters zoals hoofdpijn, allergieën. 

Er wordt ook gewerkt aan sensibilisering van ouders. Wat goed is voor een beter binnenklimaat in het kinderdagverblijf is ook goed in de thuissituatie.

De zoektocht naar een professionele partner om te komen tot een beter binnenklimaat in de crèches zal tegen het einde van dit jaar moeten leiden tot eerste resultaten. Uiteindelijk zullen crèches door middel van workshops en nuttige tips worden aangemoedigd om zelf de noodzakelijke maatregelen te nemen om het binnenklimaat in hun opvanglokalen te verbeteren.

Het Brussels Gewest doet inspanningen om de buitenlucht schoner te maken. De lage emissiezone bant dit jaar reeds de meest vervuilende dieselwagens. De LEZ wordt elk jaar strenger en zal resulteren in een totale dieselban tegen 2030. Daarmee is Brussel de eerste regio in België die beslist heeft om dieselwagens te bannen uit het verkeer.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – 0489 933 325 elaureys@gov.brussels

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets