Seksuele intimidatie: “Blijf van mijn lijf”

Staatssecretaris Bianca Debaets roept na incident in Parijs op om de app “Blijf van mijn lijf” consequent te gebruiken en altijd klacht in te dienen

Maandag 30 juli 2018 — Seksuele intimidatie in de straat is een probleem waar bijzonder veel vrouwen zich aan storen. Scheldwoorden, achtervolgen of ongewenste aanrakingen,... : het geeft vrouwen een onveilig gevoel in de openbare ruimte. Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets roept op om steevast de app “Blijf van mijn lijf” te gebruiken die ze samen met vzw ‘Touche Pas A Ma Pote’ ontwikkelde. De applicatie helpt vrouwen melding te maken van seksuele intimidatie en omstaanders te mobiliseren. Ook klacht indienen bij de politie is belangrijk, zodat de omvang van het probleem geobjectiveerd wordt.

Eerder maakte Staatssecretaris Debaets cijfers van de studie van de UGent naar geweld op vrouwen bekend. Op een groep van 450 Brusselse vrouwen werd 86% al minstens éénmaal seksueel geïntimideerd, 34% lijdt er nog steeds onder, 22% praatte met niemand over ergste incident en 3,6% diende klacht in.

Omwille van de ernst van de situatie wil Bianca Debaets de strijd opvoeren: “Er is te weinig respect voor vrouwen in de openbare ruimte. Als je uitgescholden of lastig gevallen wordt op straat, heeft dat vaak een blijvend negatief effect. We mogen dat niet aanvaarden. Met de app kun je voorbijgangers een signaal geven als zoiets gebeurt. Ik roep de Brusselaars dan ook op zich mee te engageren. Op die manier versterk je de onderlinge solidariteit en springen omstaanders in de bres voor het slachtoffer, zoals ook in Parijs het geval was.”

De data die verzamelt worden zullen ook aan de Brusselse politiezones worden overgemaakt. Zo krijgt de politie een beter inzicht in de omvang van het fenomeen en kunnen ze gericht optreden

De applicatie is gebaseerd op het Franse Handsaway, van Alma Guirao. Eén derde van de gebruikers zijn mannen, die vaak ook vragende partij zijn om zich te kunnen engageren in de strijd tegen seksuele intimidatie.

Tot slot onderlijnt Debaets ook het belang van preventie in scholen, jeugdhuizen en sportclubs.

Woordvoerder: Pierre Migisha, 0475 72 04 12 – pmigisha@gov.brussels

Une femme frappée au visage par un harceleur dans la rue à Paris

Pierre Migisha Porte-parole at Secrétaire d'État Bianca Debaets