Staatssecretaris Bianca Debaets lanceert de ‘Boekentasactie’

407 kinderen gewond in het Brusselse verkeer in 2017

Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets heeft vanmorgen de ‘Boekentasactie’ gelanceerd. Deze actie wil ouders en kinderen stimuleren een veiligere houding in het verkeer aan te nemen. Zo kunnen ze heel het jaar door veilig naar school. Uit onderzoek van VIAS is gebleken dat 77% van de ongevallen waarbij kinderen betrokken zijn, plaatsvinden buiten de zones 30 in schoolomgevingen.

Samen met Brussel Mobiliteit heeft Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid deze ochtend de Boekentasactie 2018-2019 op gang getrokken aan de basisschool Sint-Ursula te Laken. Dit jaar zal het campagnemateriaal (folders met verkeerstips) verdeeld worden over 200 basisscholen in het Brussels gewest.

« De boekentasactie is nu al aan haar twaalfde editie toe. Ik ben ervan overtuigd dat we onze actie om de schoolomgevingen veiliger te maken ook de komende jaren moeten verderzetten », vertelt Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. « We bereiken duizenden ouders en kinderen met concrete verkeerstips. Voor kinderen is de weg van en naar school de kennismaking met complexe verkeerssituaties. We hebben ook middelen vrijgemaakt om elk jaar om en bij de 50 schoolstraten aan te leggen in Brussel. Dat zal de verkeerssituatie aan de schoolpoort alvast heel wat veiliger maken ».

In de folder met verkeerstips staan de ogen van een superheld centraal. Ze staan symbool voor de waakzaamheid die je in het verkeer aan de dag moet leggen, maar ook voor het oogcontact dat (jonge) voetgangers en fietsers moeten maken met autobestuurders wanneer zij de straat willen oversteken.

Cijfers van verkeersinstituut VIAS tonen aan dat in 2017 407 kinderen tussen 0-14 jaar betrokken waren in een verkeersongeluk. Van die slachtoffers waren 233 als voetganger op weg, 103 als inzittende in een auto en 36 als fietser.

Voor 2016 gaat het om 418 gewonden en drie dodelijke slachtoffers.

 « De meeste slachtoffers vallen bij kinderen die te voet op weg zijn. Het is opmerkelijk dat 77% van die slachtoffers buiten een zone 30 wordt aangereden. We moeten dan ook verdere stappen nemen om de zones 30 uit te breiden en af te dwingen zodat niet alleen de schoolomgeving een veilige plek is, maar ook de weg van en naar de school », besluit Bianca Debaets.

De boekentasactie staat onder de gezamenlijke leiding van de Cel Verkeersveiligheid van Brussel Mobiliteit, de Hoge Ambtenaar van de Brusselse agglomeratie en de zes Brusselse politiezones en met de steun van verschillende gemeentelijke preventiediensten.

Perscontact   -  Eric Laureys, woordvoerder Bianca Debaets – elaureys@gov.brussels  0489 93 33 25

 

Contacteer ons
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Over Staatssecretaris Bianca Debaets

Staatssecretaris in de Brusselse Regering bevoegd voor Verkeersveiligheid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking
Collegelid in de Vlaams Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezin, Gezondheid en Gelijke Kansen

Staatssecretaris Bianca Debaets
Sint-Lazaruslaan 10, 13e verdieping
1210 Brussel