Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid in Brussel van start

Bianca Debaets werkt met #GoedopWeg aan meer respect in het Brusselse verkeer

Dinsdag 5 juni 2018 — Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid heeft vanmorgen de aftrap gegeven van de Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid. De bedoeling is om samen met alle betrokken actoren op zoek te gaan naar hoe we het Brusselse verkeer veiliger kunnen maken. Alle Brusselaars zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een online bevraging. Daarnaast zal een burgerpanel worden opgezet dat onder professionele begeleiding voorstellen zal formuleren om de verkeersveiligheid in de wijken te verhogen.  Het hele traject van de Staten-Generaal gaat gepaard met een sensibiliseringscampagne met als slogan #GoedopWeg.

Het enige wat echt resultaten oplevert, is een beleid dat gedragen wordt door de Brusselaars. Daar willen we met deze Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid toe komen. Ik hoop op een enthousiaste medewerking van iedereen die een veiliger verkeer belangrijk vindt”, vertelt Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. “De meest recente ongevallenstatistieken gaan de goede richting uit. Maar we zijn er nog lang niet. Ik wil dat er meer respect en burgerzin komen in het Brusselse verkeer. Overdreven snelheid, straatraces, verkeersagressie en wildparkeren kunnen we niet tolereren. Wie niet horen wil, moet voelen. Ik ben benieuwd hoe de Brusselaars, de verenigingen die actief zijn rond veilig verkeer, maar ook de gemeenten en de politiezones onze nieuwe slogan #GoedopWeg zullen invullen.

De Staten-Generaal moet eind dit jaar leiden tot een slotrapport. Dat zal de basis vormen voor een nieuw Gewestelijk Verkeersveiligheidsplan. Het huidige plan loopt in 2020 af.

Via de website www.goedopweg.brussels kan elke weggebruiker een vragenlijst invullen. Er komt ook een burgerpanel. Burgers kennen hun buurt nu eenmaal het beste. Uiteraard worden ook fietsverenigingen, gemeenten, politiezones en iedereen die zich op een professionele met verkeersveiligheid bezighoudt betrokken.

Onder de slogan #GoedopWeg verschijnen overal in het Brusselse straatbeeld affiches. De campagne loopt ook op sociale media en wordt ondersteund door verrassende acties tijdens de Week van de Mobiliteit.

Het campagnebeeld bestaat uit Brusselaars die het teken voor ‘alles ok’ maken, met duim- en wijsvingertop tegen elkaar. Als alle Brusselaars zorgen voor hun eigen veiligheid  en die van de personen in hun onmiddellijke omgeving, dan is Brussel een veel veiliger gewest. Dat is een kwestie van respect voor elkaar. Op meer dan 200 drukke straten en pleinen in Brussel werden reverse graffiti tags aangebracht met dat #GoedopWeg logo.

 

Het Brussels Gewest investeert in meer snelheidscontroles. Deze zomer wordt het aantal verplaatsbare snelheidscamera’s van het type ‘lidar’ opgetrokken van 2 naar 6. Daarbovenop wordt het vaste flitscameranetwerk uitgebreid met 11 nieuwe toestellen.

De campagne #GoedopWeg is een realisatie van Brussel Mobiliteit.

Door in te zetten op respect voor elkaar en op de vermindering van de snelheid in het verkeer hopen we op een daling van het aantal doden en zwaargewonden met 50 à 60 per jaar. En meer in het algemeen op een vermindering van 500 à 600 verkeersslachtoffers per jaar”, besluit directeur van Brussel Mobiliteit Jean-Paul Gailly.

 

Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys 0489 933 325 elaureys@gov.brussels

Woordvoerder Brussel Mobiliteit: Inge Paemen 0499 96 63 05 ipaemen@gob.brussels

Eric Laureys Woordvoerder at Staatssecretaris Bianca Debaets