Vernieuwde crèche Robbedoes biedt Schaarbekenaars meer kinderopvang

63 kindplaatsen aan inkomenstarief na innovatieve renovatie

Zondag 11 juni 2017 — VGC-collegelid voor Gezin Bianca Debaets opende officieel de nieuwbouw van kinderdagverblijf Robbedoes in de Jan Stobbaertslaan in Schaarbeek. De crèche werd helemaal vernieuwd en uitgebreid en biedt nu plaats aan 63 kindjes. Alle plaatsjes zijn aan inkomenstarief. In dat systeem financiert de overheid de crèche, ouders betalen een bijdrage naargelang hun inkomen. In de crèche ging ook een kunstenaar aan de slag om de kindjes reeds vroeg met kunst in contact te brengen. 

Voor de Schaarbekenaren is de uitbreiding en vernieuwing van kinderdagverblijf Robbedoes erg goed nieuws. In de Josaphatwijk dekken we nu volledig de vraag naar kinderopvang, rekening houdende met de Brusselnorm. Ik wens alle kindjes hier een fijne levenstart toe”, aldus VGC Collegelid voor Gezin Bianca Debaets. “Ik ben fier dat we opnieuw een crèche kunnen openen in een architecturaal bijzonder gebouw. Ook onze kleinsten hebben recht op schoonheid en kwaliteit”.

Archtectenbureau Zampone ging creatief met de beschikbare ruimte aan de slag. Een gedeelte van het kinderdagverblijf is ondergronds gebouwd, maar door de ingenieuze architectuur valt daar weinig van te merken. Het kinderdagverblijf deelt de site met de basisschool Maria-Boodschapinstituut waarbij de kinderen van de basisschool hun speelplaats hebben op het dak van het kinderdagverblijf. Voor de artistieke toets zorgde beeldend kunstenaar Jan De Wachter die op de site cortenstaal verwerkte in de muur van de speelstraat, zorgde voor gezandstraalde kastanje bladeren in de schuiframen, het kastmeubilair en de voorgevel.

Het organiserend bestuur van kinderdagverblijf Robbedoes is de vzw Kinderdagverblijf Lutgardisschool Elsene. Dankzij een goede samenwerking tussen de Vlaamse gemeenschap en de VGC investeerden beide overheden ruim 2 miljoen euro in het renovatie- en uitbreidingsproject.

Na de renovatie en uitbreiding beschikt kinderdagverblijf Robbedoes nu reeds over 19 bijkomende kindplaatsen. Dat brengt het totaal aantal plaatsen aan inkomenstarief in de crèche op 63

Ouders die hun kindje willen inschrijven in de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel kunnen terecht bij het Lokaal Loket Kinderopvang op www.kinderopvanginbrussel.be Het Lokaal Loket Kinderopvang maakt inschrijven eenvoudiger.

Bijlage: enkele foto’s van het nieuwe gebouw
Woordvoerder Bianca Debaets: Eric Laureys – elaureys@gov.brussels – 0489 933 325

Eric Laureys Woordvoerder at VGC-Collegelid Bianca Debaets